Error: No articles to display

U četvrtak, 22. septembra 2016. godine, u prostorijama MZ Grčica Brčanski demokratski pokret je održao predizborni skup na kojem je predstavljen program i kandidati BDP-a za poslanike u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Velikom broju prisutnih stanovnika ove Mjesne zajednice program BDP-a predstavili su kandidati sa liste BDP-a Aleksandara Marković, Pero Ožegović, Bojana Lugonja, Slađana Stakić, Armin Drapić i Dijana Vasić.Svi govornici posebno su istakli obavezu i važnost svih da izađu na predstojeće izbore i na demokratski način izraze svoju političku volju. Ovi izbori posebno su važni zato što je dosadašnja nesposobna vlast uveliko urušila temelje Distrikta uspostavljene Konačnom arbitražnom odlukom. Distrikt je urušen u svakom pogledu, a pogotovo u zaštiti nacionalnih i građanskih prava njegovih stanovnika, a finansijski je doveden na ivicu kolapsa. Jedini način da se ekonomski, politički i nacionalno sunovrat Distrikta zaustavi jeste izlazak na predstojeće izbore i glasanje za političku snagu koja jedina nudi program oporavka i napretka Distrikta a to je Brčanski demokratski pokret. Posebnu pažnju prisutnih stanovnika Mjesne zajednice Grčica izazvao je govor Bojane Lugonja koja je kandidat na listi BDP-a i stanovnik je ove Mjesne zajednice. U svom izlaganju istakla je da je Mjesna zajednica Grčica ogledalo nesposobnosti kako aktuelne tako i vlasti prije nje. Na žalost i u drugim Mjesnim zajednicama stanje nije ništa bolje, a u mnogima je još i gore. I Grčicu muče isti problemi, a to su nedovršena vodovodna i kanalizaciona mreža, neasfaltirane ulice i neispunjena lažna obećanja nesposobnih vlasti koje zadnjih 16 godina uporno lažu stanovnike ove Mjesne zajednice. Pozvala je svoje prijatelje i komšije da ovaj put ne nasjednu na njihove laži i ne ponove istu grešku.

Te greške su stanovnici ove Mjesne zajednice već skupo platili i ne smiju je ponoviti jer je u pitanju budućnost Distrikta i opstanak svih nas na ovim prostorima, rekla je Bojana Lugonja. Glasajte za BDP, da svima bude bolje, njena je poruka.Admir Nuković, predsjednik BDP-a i nosilac liste, je u početku svog izlaganja rekao da nedaleko od prostorija Mjesne zajednice u Grčici postoji najveći spomenik javašluka i nerada sadašnjih i prošlih vlasti, a to je ogromna iskopana jama. Taj spomenik je tu već nešto više od 13 godina i hvala Bogu pa je to rupa u koju možemo zatrpati sva njihova lažna obećanja.Jednom rečenicom, iako to nije običaj i nije svojstveno BDP-u, osvrnuo se i na stavove koji se mogu čuti na skupovima političkih oponenata Brčanskog demokratskog pokreta, a to je da se na tim skupovina čuje da jedina stvar koja u Distriktu nije moguća je multietničnost.Suština je sasvim drugačija jer Brčko distrikt BiH ima bogatstvo, a prvo jeste njegov pravni status koji mu omogućava finansijsku stabilnost i jasne nadležnosti.Drugo bogatstvo jeste multietničnost, da smo svi jednaki i zato jeste naš slogan Za sve.

Jedan od najpozitivnijih primjera funkcionisanja multietničnosti na području Distrikta jeste Mjesna zajednica Grčica. Upravo na području ove Mjesne zajednice, gdje je multietničnost doživjela svoju punu afirmaciju, nema nikakvih nacionalnih tenzija i dokaz je da je to pravi put u građenju i razvoju cjelokupnog Distrikta. Mjesna zajednica Grčica nam je bila i putokaz kako da gradimo i Brčanski demokratski pokret, dokaz za to jesu kandidati koji se danas nalaze sa vama. I treće bogatstvo koje Distrikt ima jeste da ne moramo pitati Sarajevo, Mostar i Banja Luku kako ćemo rješavati pitanja obrazovanja, zdravstva i međusobnog suživota.Ovo bogatsvo Distrikta u potpunosti je urušeno od onih koji se sada hvale svojom glupošću tvrdeći na svojim skupovima kako mi ne možemo zajedno.BDP kaže da možemo zajedno i da su ova tri bogatstva koje Distrikt ima i koji su njegov temelj objedinjena  u političkoj platformi i ekonomskom programu Brčanskog demokratskog pokreta. Ta tri bogatstva temelj su i kandidatske liste Brčanskog demokratskog pokreta i zato tražimo od vas da je podržite jer je BDP u stanju da ova tri bogatstva očuva i razvija- navedeno je u pisanoj informaciji iz BDP-a.