Error: No articles to display

U petak 23. septembra 2016. godine, u Domu kulture u Gornjem Rahiću održan je veličanstveni predizborni skup Brčanskog demokratskog pokreta.

Pred velikim brojem članova i simpatizera Brčanskog demokratskog pokreta predstavljeni su program i kandidati BDP-a za predstojeće Lokalne izbore.Poseban značaj i podršku skupu Brčanskog demokratskog pokreta dao je jedan od najuspiješnijih gradonačelnika glavnih gradova Evropske unije, gospodin Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, glavnog grada Republike Slovenije. U svom obraćanju, gospodin Janković je istakao da je Ljubljana posljednjih godina realizovala preko hiljadu i šest stotina projekata za šta je i dobio priznanje ali i obavezu da sve ono što su dobro napravili i iskustva koja su stekli prenesu i na druge gradove, posebno na prostoru bivše Jugoslavije. U Brčko distriktu BiH i BDP-u vidi najozbiljnije kandidate za realizaciju te vrste saradnje. Razlog za uspješnu realizaciju gore navedenih projekata bio je timski rad njega i ljudi sa kojima sarađuje, a večeras u Gornjem Rahiću tu želju za timskim radom vidi u gospodinu Admiru Nukoviću i njegovim najbližim saradnicima, listi kandidata BDP-a. Na kraju svog obraćanja, koje je često bilo prekidano aplauzima prisutnih, gospodin Janković poželio je mnogo uspjeha BDP-u na predstojećim izborima.

Dobrom raspoloženju prisutnih dodatno su doprinjela i predstavljanja programskih ciljeva BDP-a od strane članova rukovodstva i kandidata sa liste BDP-a: Mirele Kuč, Nihada Karalića, Maide Arifović, Mehmedalije Karamujića, Armina Drapića i Nike Babića. Svi govornici su istakli da je od velike važnosti da građani izađu na izbore i izaberu one kandidate koji će istinski zastupati njihove interese. Dosadašnji izbori su jasno pokazali ko ih je iznevjerio i ko ne može i ne zna to da uradi.Sa posebnom pažnjom i interesom praćeno je izlaganje kandidata koji dolaze sa ovog područja, Mirele Kuč, Nihada Karalića i Mehmedalije Karamujića.

Mirela Kuč, diplomirani pravnik, i prva kandidatkinja za Skupštinu Brčko distrikta iz Gornjeg Rahića, rekla je da je već 16 godina Gornji Rahić preko dosadašnjih poslanika faktički u vlasti a da za uzvrat nisu dobili ništa. Niti jedanput nisam čula da se Gornji Rahić spominjao na sjednicama Skupštine Brčko distrikta BiH u bilo kojem kontekstu za razliku od drugih lokalnih zajednica i da takav nemaran odnos mještani Gornjeg Rahića ne zaslužuju. Zato vas najiskrenije i od srca pozivam da izađete na predstojeće lokalne izbore i budete birači a ne samo glasači, kazala je na kraju svog izlaganja Mirela Kuč. Slično tome govorio je i Nihad Karalić, koji je između ostalog rekao da Gornji Rahić nema vode skoro tokom cijele godine i da je to sramotno od onih koji su nas dosad predstavljali u vlasti Brčko distrikta BiH. Zato je pozvao mještane Gornjeg Rahića da više ne daju povjerenje pogrešnim ljudima već da 02. oktobra glasaju za promjene, i to promjene za nabolje a to je glas za Brčanski demokratski pokret.

Mehmedalija Karamujić je rekao da izbor na bilo koju funkciju znači da je toj osobi dato povjerenje od onih koji ga biraju, ako to povjerenje iznevjeri ta osoba treba da doživi sramotu i poniženje. Na ovim izborima trebamo prepoznati takve osobe. Nama je potrebno takmičenje u dobroti a ne kriminalu i grijehu. BDP je spreman da se takmiči u dobroti i spreman je da na takvom takmičenju pobijedi. Vi više vrijedite, rekao je Mehmedalija Karamujić okupljenim nego što vas vlast cijeni i u svakom pogledu obezvrjeđuje. Zato dajte glas BDP-u da pobijedi dobrota i da BDP pobijedi za sve.


Admir Nuković, predsjednik BDP-a i nosilac liste kandidata BDP-a za Skupštinu Brčko distrikta BiH, posebno se zahvalio na prisustvu dragih gostiju iz Ljubljane, Zoranu Jankoviću, gradonačelniku Ljubljane i Emiliji Mitrović, poslanici u Skupštini grada Ljubljane. Posebno se zahvalio na prisustvu i fra Petru Matanoviću, jednom od osnivača Brčanskog demokratskog pokreta. Čestitao je gospodinu Jankoviću na realizovanih preko hiljadu i šesto projekata i rekao da će BDP nakon dolaska na vlast realizovati, ako ne 1600, onda 1599 projekata. 

Da Brčko distrikt BiH nije u problemima i da nam je bilo lijepo u prethodnom periodu ne bi onda od naših 34 kandidata 31-om ovo bio prvi politički angažman. Prema tome mi bi i dalje bili uspješni sportisti, uspješni privrednici, uspješni pedagozi, dakle mi bi se i dalje bavili svojim poslovima ali smo zbog katastrofalne situacije u kojoj se nalazi Distrikt prinuđeni da sudbinu ovog grada uzmemo u svoje ruke. BDP ima ljude koji na principima timskog i zajedničkog rada mogu napraviti puno i to je u ovoj sredini prepoznato, zato BDP ima preko 2500  članova i najjača i najmasovnija je politička snaga na području Brčko distrikta BiH.

Status distrikta je dijamant koji ni Ljubljana nema, i to je šansa koju će BDP iskoristiti da se u dogledno vrijeme približi onim dostignućima koje je Ljubljana napravila za svoje stanovnike. Dio tog dijamanta čini multietničnost, naše razlike su naša prednost i BDP ih želi iskoristiti. Treći dio tog dijamanta je naša statutarna mogućnost da o svemu odlučujemo sami i da mi u Brčko distriktu BiH bez ikoga sa strane donosimo odluke koje će isključivo biti na korist njegovim stanovnicima.

Izađimo jednom iz ove prljavštine i blata u kojem se Dstikt nalazi, budimo ravnopravan partner drugim gradovima u Evropskoj uniji i zato obećavam da će Brčko distrikt BiH, nakon našeg dolaska na vlast, biti dio Evropske zajednice gradova a večerašnje prisustvo našem skupu gradonačelnika Ljubljane nas dodatno motiviše da to ostvarimo. Podržite listu Brčanskog demokratskog pokreta 02. oktobra, a posebno vas pozivam da podržite Mirelu Kuč i Nihada Karalića iz Gornjeg Rahića, Admira Didića iz Palanke i Šejlu Bikić Imamović, Emira Fazlića i Mehmedaliju Karamujića iz Maoče. Naravno da trebate izaći na izbore i naravno da trebate podržati Brčanski demokratski pokret, rekao je, ispraćen ovacijama i aplauzom, na kraju svog izlaganja Admir Nuković- navedeno je u pisanoj informaciji iz Brčanskog demokratskog pokreta