U subotu, 10.09.2016. godine, na platou kod MZ Klanac održan je skup Brčanskog demokratskog pokreta (BDP) na kojem su pred više od 200 posjetilaca predstavljeni kandidati na listi BDP-a za poslanike u Skupštini Brčko distrikta BiH. Pred članovima i simpatizerima Brčanskog demokratskog pokreta na početku skupa prisutnima obratio se kandidat BDP-a iz MZ Klanac, a potom i istaknuti članovi BDP-a:

Zlatan Selmanović, predsjednik Mjesnog odbora BDP-a Klanac i Rijeke, u svom obraćanju istakao je da teško vrijeme u kojem živimo možemo prevazići jedino ako se maksimalno posvetimo programu koji ima Brčanski demokratski pokret i koji je garancija za oporavak ove zajednice. Pozvao je sve mlade ljude da se više angažuju i uključe u rad političkih organizacija, kako bi učestvovali u donošenju odluka koje se tiču njihove budućnosti i ostanka u ovoj sredini. 

Dijana Vasić, potpredsjednica BDP-a, u svom izlaganju pozvala je sve prisutne da procijene situaciju u kojoj se nalaze oni, njihove porodice i svi stanovnici Distrikta, jer upravo su oni ti koji odlučuju o svojoj sudbini i sudbini svojih bližnjih. „Mislim da je došlo vrijeme da kažemo dosta lažnim obećanjima, dosta razmjeni fotelja, dosta nepoštovanja, i dosta ličnih interesa, jer poražavajuća je istina da naš grad napuštaju mladi i obrazovani ljudi u potrazi za boljim uslovima života“, rekla je Dijana Vasić.

Niko Babić, zamjenik predsjednika BDP-a, pozvao je sve građane Brčko distrikta BiH da zajedno izbore bolji život za sve. „Ne dozvolite da vas već isluženi političari koji su na sceni dijele po nacionalnim ili bilo kojim drugimkriterijumima. Mi na ovim prostorima dobro razumijemo jedni druge i dobro funkcioniramo kada radimo zajedno“, rekao je Niko Babić.

Armin Drapić, potpredsjednik BDP-a, rekao je da je ubijeđen da je došao trenutak da se prekine bezvlašće trenutne vlasti, neodgovoran odnos prema građanima, kao i pljačka budžeta. Brčanski demokratski pokret je ta snaga koja treba da povede Brčko i njegove građane u ozbiljne i organizovane promjene.

Mehmedalija Karamujić, istaknuti član BDP-a iz Maoče, naglasio je da možemo očekivati bolje jedino ako svi zajedno radimo na poboljšanju uslova i situacije u kojoj živimo. U BDP-u imamo dobre ideale, imamo dobru osnovu i dobre ljude, na kandidatskoj listi, i mi možemo uspjeti u namjeri da obnovimo prave vrijednosti Distrikta.

Nakon predstavljanja svih kandidata na listi BDP-a za poslanike u Skupštini Brčko distrikta BiH, skupu se obratio Admir Nuković, predsjednik BDP-a i nosilac liste.

„Naša lista predstavlja Distrikt onakav kakav jeste. Kao što ste čuli prilikom predstavljanja, skoro svim kandidatima ovo je prvi politički angažman. Mi imamo ljude koji su već dokazani kao uspješni na profesionalnom planu, kao i mlade ljude, koji imaju znanje i želju da rade za dobrobit ove sredine. Svima nam je zajedničko da želimo živjeti ovdje, da je ovdje naša imovina i da namjeravamo ovdje ostati. Postoje sredine u BiH sa višestruko manjim budžetom od Distrikta, a koje imaju nultu stopu nezaposlenosti, dok se ovdje projekti zapošljavanja svode na predizborna obećanja o hiljadama radnih mjesta, a ta obećanja su do sada uvjek ostajala neispunjena. Slično je i sa drugim projektima, poput brodovima iz Brazila, koji su krenuli 2000. godine, a još uvjek nisu stigli u Brčko, italijanskim investitorima, poslovnim zonama i ostalom. BDP je javno objavio 14 ciljeva, koje namjerava realizovati u periodu nakon izbora. Sigurno je da imamo kapaciteta i u stručnom i u moralnom i u intelektualnom smislu da te ciljeve ostvarimo, a iza te namjere kao garancija stoji ova lista“, rekao je Admir Nuković.