Sinoć je u sali HKD Napredak održana konvencija Brčanskog demokratskog pokreta BDP koja je ujedno predstavlja i početak predizborne kampanje ove političke stranke. U prepunoj sali, pred više od 300 članova i simpatizera Brčanskog demokratskog pokreta, na početku konvencije prisutnima obratili su se istaknuti članovi BDP-a:

 

Sabina Kuduzović-Hodžić, koordinatorica Aktiva mladih BDP-a, koja je u svom obraćanju istakla nepovoljan položaj mladih osoba u Brčko distriktu BiH i način rješavanja njihovih gorućih problema, pogotovo nezaposlenost, neadekvatno obrazovanje i nedostatak perspektive.


Srđan Šljivić, predsjednik Skupštine BDP-a, posebno je naglasio da su kandidati Brčanskog demokratskog pokreta za poslanike u Skupštini Brčko distrikta BiH novi ljudi u politici, ali sa ogromnim znanje i pozitivnom energijom koja može dovesti do nužnih promjena koje građani Brčko distrikta BiH s pravom očekuju.

Armin Drapić, potpredsjednik BDP-a, pozvao je sve građane Brčko distrikta BiH da sudbinu našeg grada i Brčko distrikta BiH u cjelini preuzmu u svoje ruke 02. oktobra i svojim glasom BDP-u obezbijede prosperitet za sve.

Mehmedalija Karamujić, istaknuti član BDP-a iz Maoče, kazao je da nije mogao zamisliti da će se početi baviti politikom ali da ga je na to nagnalo sadašnje stanje koje je ocijenio nulom i prave vrijednosti koji vidi u programskim orijentacijama BDP-a. On je pozvao građane da, bez obzira šta im drugi govore i nude, sami procjene u kakvom je stanju Distrikt i da ne dozvole da ga opet prevare.

Niko Babić, zamjenik predsjednika BDP-a, u svom izlaganju osudio je pozivanje čelnika pojedinih političkih stranaka na jednonacionalna politička grupisanja. Rekao je da građani Distrikta mogu, trebaju i biti će skupa, a garancija za to na području Brčko distrikta BiH je Brčanski demokratski pokret.

Dočekan gromoglasnim aplauzom i ovacijama prisutnih skupu se obratio predsjednik BDP-a gospodin Admir Nuković, koji je, često prekidan odobravanjem prisutnih, istakao da se BDP obavezuje da će nakon pobjede na oktobarskim izborima potpisati ugovor sa svakom mjesnom zajednicom, privrednikom, investitorom, udruženjem građana, poljoprivrednikom i domaćinom, sa svakim sugrađaninom i njegovom porodicom, i držati se njihovim potreba, želja i interesa, a ne potreba vlasti i administracije.

Nuković je istakao da BDP neće bogatu vlast a siromašne ljude, već bogate pojedince kojima vlast služi i zbog kojih postoji. Svakom građaninu BDP će obezbijediti radno mjesto, koristeći šemu univerzalnog zapošljavanja, kroz javne radove, javni angažman u sportu, kulturi, umjetnosti, agraru, turizmu i industriji. BDP potpisuje da svi koji ne mogu živjeti od svog rada imaće mjesečnu naknadu od 500KM. Sredstva za to će se obezbijediti iz gomile svakakvih socijalnih i drugih davanja, po osnovu sprečavanja malverzacija koje se trenutno vrše putem esencijalne liste lijekova i čitavog spleta drugih vrsta zloupotreba budžetskih sredstava. Izgovarajući imena kandidata sa liste BDP-a Dijana, Niko, Armin, Slađana, Mehmedalija, Branislav, Ajla, Robertina, Srđan... Nuković je rekao da oni predstavljaju Distrikt i da nema drugog Distrikta od ovog, te da su oni garancija da je brčanski san koji je započeo osnivanjem Distrikta moguć i ostvariv.